07 July 2006

dari seorang kawan untuk pemohon2 jawatan kerajaan


A'kum...


Sorila...tak msj..biasakla no krdt. Pokai gile

ni.Nasib baikla kakak i tinggal pc&msk itenet skali,so
tak pyh lgla i nak kena g cc nak cek itenet. Tp tak
boleh surf slalu coz....faham2 ajelah umi ayah tak
galakkan i bazirkan letrik.I terpaksala akur coz bukan
duit i yg byr bil nnt. Kena sdr dirila hdup
mengharapkan bls ihsan org ni&asyik m'habiskan duit
mak bapak ni.....Ni pun nasib baik kakak yg kesiankan
i yg tpaksa g cc kalo nak cek email,nak buat
kerja,surf pluang keje.Lgpn pc ni bukannya dia guna
kat skolah,coz dia dah ada laptop yang k'jaan
bg.Actually i mitak dia letak kat rumah pc ni coz hari
tu i dftar slg kat cosmopoint,so ingt nak guna tp tup2
nama tak de dlm record&kena daftar balik.Pdhal i dh
daftar&dah bagi smmua dokumen yg diperlukan,how come
takde dlm record?Kecualila staf Cosmopoint tu tak buat
keje. I dh tawar hati nak dftar slg.

Kbetulan ada panggilan tmdg so i rilekslah dulu,
concentrate pd tmdg.Kalo takde rezki keje...kenala g
slg jgk...

Tmdg PTD mmg fail..i pun tak brp yakin dgn jawapn i
ditmbah dgn ada bbrp soaln yg tak blh jwb,memang dah
sah la kan tak dpt.So i tak berharp sgt.Dgn soalan yg
btl2 mencabar buat kita twr hati...Apa yg kita bc tak
disoal...yg terlepas pandang,itulah yg
disoal....hai...mcmana nak lepas.Untuk PTD kita tak th
nak bc apa pun coz skop terlalu luas&btl2 memningkan
kpala,pendek kata semua benda nak kena th coz blm
diletakkan di mana jbtn so kena th semua benda yg
berkaitan dgn k'jaan dan juga isu dasar luar. Kalo Peg
Tadbir ni dah memg dinyatakan dlm surat tmdg peg tdbr
bwh kementerian kesihatan, so kita dah nampak gambaran
skop yg bakal disoal nanti mestilah banyak berkisar
kpd kesihatan.I mmg buat persediaan all out utk tmdg
ni...semua isu kesihatan yg hangat, i hafal tmsklah
isu bayi rekaan,gejala dadah,bajet RMK9,kekurangan
doktor,jururawat lelaki,naik taraf hospital,isu
Dok.M&P.Lah dan bayk lagi. Sbb sblm ni smua tmdg yg
prnah i attend soalan dia kira quite strong enough dan
memrlukan pmbacaan dan kepekaan kpd isu semasa, itu
membuatkan i lebih berhati-hatilah&buat persediaan yg
terdaya.Selebihnya kita tawakkal kpd Allah. Andai ada
rezeki i kt situ, syukur dan berbaloilah segala
usaha&kepayahan itu, tp kalo ditakdirkan i gagal
lg,kena redha la bhw rezki i bukan di situ.I dah
buat&usaha apa yg termampu dan harap2 nasib
menyebelahi.Tmdg kali ni quite ok.Mcm biasa..3 ahli
panel,wakil SPA,JPA&kemeterian.Spa diwakili sorg yg
bergelar Dato'&dua lg doktor.Suasana tmdg lebih rileks
dan bersahaja kalu nak dibandingkan dgn PTD,suasana
terlalu tegang&kurang mesra.Kita jd takut &gabra dan
itulah yg tlh mempengaruhi prestasi ms tmdg ptd
tu.Kali ni still gabra tp takde teruk sgt coz panel
lebih mesra alam.Soalan pun takdelah susah sgt cuma
memerlukan penghayatn kita kpd sesuatu isu,itu
shj.Dato' kata i kira bertuahla coz dh pernh attend
PTd tp rugi sgt tak lepas tmdg,sebelah kaki dah
masuk,tunggu sblh je lagi utk bergelar PTD...nak wat
camne dato ...Tp dia faham bukan clg2 org nak lps coz
soalannya susah&ktnya utk peg tdbir ni dia nak bg
soalan yg senang2 je...Dan memang btl la apa yg dia
kata....soalan Dato' tu semua i blh jwb!Dia just tnya
lata blakng diri,brp kali tmdg,apa yg kita th psl
kmtrian kesihatan.Baguslah dato' ni...Dia btl2 baik
dan understanding.Mesra dan buat kita tak rs berada
dlm sesi tmdg,rs dlm discussion biasa.Cuma yg sdikit
tak puas hati dua soalan drpd doktor i tak dpt jwb dgn
tepat.I terlepas baca &terlepas pandang benda
subtopik,isu kecil...tp i cuba jwb walaupun i tak
pasti.Soalan istilah tumbuhan alternatif yg btl buat i
bingung dan tak dpt jwb tp i putar jwpn spy i dpt jwb
jgk walaupn i mmg tak th,tp bila doktor sbut nama
tumbuhan tu barulah i ingat tp i tak ambil berat benda
tu yang memang ada klua dlm paper.Isu tu isu kecil &i
x bajet soalan tu yg akan disoal.Dato' sdr pun mcm
hairan dan siap boleh mintak doktor explain psl
tumbuhan tu.Nak tergelak pun ada! Satu lg psl Ketua
Pengarah Kesihatan K'tan. I mmg cr maklumat ttg KP tp
tak jumpa& itulah yg disoalnya.Itu pun kira subtopik
jgk coz i bajet soalan Menteri kesihatan,timbalan
Menteri yg akan disoal.I jwb apa yg terdaya dan ikut
idea on da spot.I mmg tak th sapa tp i tak ckp tak
th,just tak ingat tp i pernah ikuti perkmbangan dia di
radio berkaitan kempen kesihatan yang dilancarkan.
Pdhal benda tu i pun tak pasti sapa yang
lancarkan.Kua3X...Hentam ajelah janji i jwb berkisar
kpd kesihatan.Entahlah...harap2 Dato&doktor2 boleh
trima jwpn i dan bg markah lebih kat i.Harap2 ada
rezki...Punyalah bersemangat pg tmdg,siap tempah bj
baru semata2 nak pakai hari tu...Sesi tmdg hr tu mmg
sekejap sgt...tak sampai 20 minit pun seorang.I
ingatkan calon pertama je yg sekejap coz takde idea
nak soal,tp calon yg sterusnya pun sama,dlm 15-20
minit je.

Oklah dah lama ngadap pc ni, kang bising lak umi..Chow
dululah ye...


# this email come come from great freinds of mine...sharing to you

what us graduate feel and experience...

No comments:

Post a Comment