13 December 2006

Hak Pengguna VS Semangat Patriotik

Ramai orang kata hak pengguna di Malaysia masih kurang diperguna pakai, ramai yang kurang tahu hak mereka!! Ye Ke? Setelah membaca sebuah artikel mengenai perlunya semangat patriotisme untuk menonton wayang, aku gelak sendiri? Apa kena mengena?


Ok, Straight to the point! Ramai pengiat filem, kebanyakkan menyalahkan khalayak penonton kerana tidak menonton filem mereka tetapi memilih filem lain. Ada juga pengiat hiburan lain menyalahkan penonton kerana membeli cd/vcd cetak rompak dari cd/vcd yang original keluaran mereka. Orang Malaysia tidak menyokong produk buatan tempatan, anda rasa orang Malaysia lebih menyokong produk luar negara? Saya rasa tidak jugak, orang Malaysia bukan menyokong produk luar negara, mereka hanya menggunakan hak mereka sebagai pengguna! Tak caya, antara hak-hak pengguna yang asas ialah hak untuk memilih, mereka ini telah memilih untuk filem luar dari filem tempatan! Mereka juga memilih cetak rompak dari originaliti, Mereka telah menggunakan hak mereka..bukan pasal patriotisme, tapi ini pasal hak, hak seorang pengguna! Hak untuk mendapat value wang mereka, Hak untuk memilih!


Jika anda baca hak-hak pengguna tersebut, kita hanya boleh mempromosikanlah barang/produk kita tapi pilihan tetap di tangan mereka, so what i think they just practice their ringht! They don't do anything wrong! Kalau nak ikutkan pun, seluruh dunia kahlayak penonton/pembeli tidak menonton wayang kerana semangat patriotisme unless itu Hari Kemerdekaan dan semua movie ditayangkan adalah pasal patriotisme, tapi rasanya Leftenan Adnan dapat lebih RM 1 million, kira patriotik lah jugak tue! Tapi bukanlah nak menyokong, saya sendiri pun dah berapa bulan tak tengok wyang, tgk HBO, Astro Kirana jea..Filem Cinta atau Cicakman tue, tunggu keluar kat tv, raya nanti hehehehee...Jgn Marah itu hak saya, jgn salahkan saya kalau rasa membeli sebuah buku lebih berbaloi dari menonton sebuah filem!!!

No comments:

Post a Comment