14 May 2008

Don' take your pain for granted!


Hari nak cerita jea, tentang sakit yang tetiba mendatang sejak hari minggu yang lepas. Last Sunday adalah Family day dibuat oleh persatuan keluarga sebelah bapak aku ni, as i one of the ajk, my duty that day is to hias majlis tue dengan belon2 dan apa2 yang warna warni yang menunjukkan majlis grand. Memandangkan yang buat keje semua kaum2 perempuan, kaum2 lelaki x ado pulak ketika itu, akulah mangsanya kena memanjat kerusi dan memansang segala mak nenek tue. Gilalah lenguh tangan aku masa tue, nak dijadikan cerita ketika nak gantung belon terakhir aku malas nak menambah ketinggian kerusi itu, so aku jengketkan jea kaki aku. Masa panjat tue adalah kakak aku yang tolong pegang kerusi ala kadar jea....so aku jengket2kan kaki, last2 tergelincir jatuh ke belakang. Kedebuk macam buah nangka jadinya.....memanglah sakit dah jatuhkan. Tapi memandangkan ko ada kakak yang take thing for granted, dia buat aku jatuh biasa jea, tapi dia punya tangan yang terlecet sikit masa menahan kerusi itu lagi sakit dari aku yang jatuh kerusi, so ko just wake dari ko punya jatuh dan terus gantung belon balik......gila pulak aku rasa aku masa tue....so sampai end of the event, aku pun take granted aku punya pain....sampai dah balik rumah, aku mandi dan minta adik aku letakkan minyak kat badan aku.....barulah betull2 rasa sakit tue datang mencanak2 sampai aku menangis tak ingat punya.....malulah teringat balik.....lepas tue bapak aku kata nak bawa pegi hospital......lagilah aku x nak, sambil baring dan menenagkan sakit yang datang tue....aku cakap aku x nak pegi hospital....masa tue....barulah kakak yang lagi satu cakap kena pegi hospital jugak....takut ada mana2 yang patah...tapi aku xnak...last2 bapak aku ajak pegi klinik....sebelum tue adik aku kata belakang badan aku tue bengkak.......aku x rasa apa2 sebelum nie maybe pasal aku stilll boleh buat keje, toleh kanan and toleh kiri berbagai, siap main game lagi dekat family day tadi.....so pegi klinik and that dokor said that selalu kalau jatuh kalau masih boleh bergerak mungkin hanya bengkak biasa, so dia nasihatkan rehat satu hari (MC gamaknya), lihat what happen, kalau bengkak tue hilang, alhamdulilah, kalau x kena pegi hospital buat x-ray bagai. Actually aku trauma dengan hospital, aku x suka, aku ingat aku dah besar panjang, trauma tue takda dah....walau pun hospital sekarang dah lawa bagaikan hotelkan tapi aku memang trauma....bukan trauma apa aku x suka hospital....dulun2 hospital pernah jadi tempat tinggal aku selama sebulan....suasana suram masih lagi boleh aku bayangkan, macam terlantar bermingu2 dengan ada paip getah tersambung dekat badan kita untuk mengeluarkan nanah2 dalam peparu aku, masih aku terbayang sampai sekarang ni. Memang x best langsung.......dan memang hospital tempat yang aku xnak pegi langsung kalau boleh....tapi dah tua2 bangka macam nie kalau aku aku trauma mesti orang tak percaya, orang semua tak tahu, masa medical check up terakhir aku kat hospital, aku keluar dengan happynya bila doktor cakap lepas ni x payah datang and aku dah ok. I'm very happy pasal x payah jejak hospital dan x payah poteng sekolah setiap bulan semata-mata nak pegi hospital lagi. Memang nie semua impian pengidap penakit2 kronik kat Malaysia, untuk tidak menjadikan hospital itu tempat tinggal pertama or kedua mereka. So lepas makan ubat yang kuat giler sampai aku tido satu hari kat rumah, aku pun beransur baik, alhamdullilahkan, bersyukur tuhan masih sayangkan ko. Walau pun sekarang rasa nak termuntah pulak lepas 3 hari dah makan ubat, apa kehal pulak, nampaknya deman lak aku nie, ari tue tak nak deman sekali, oklah nak pegi muntah sekejap.....nampaknya my sakit will be contunie as my kepala pun dah berat nie........

No comments:

Post a Comment