26 October 2009

Papadom vs Lembing Awang Pulang ke Dayang

  vs

I went out today dan tgk dua filem dengan accompany berbeza, firstly tgk Lembing Awang Pulang Ke Dayang dengan anim dan fasha, secondly balik rumah then tgk papadom dgn kak eina, itu kebetulan dapat redeem dgn kupon.

Firstly, sori tue anim sebab x inform u pasal review memang kedaung. Tapi pasal wa expect u will like it the film (cause ko memang suka story dahulu kala), and wa x sangka banggang sangat sampai macam nie.

Tapi bila baca title lembing Awang Pulang ke Dayang mengingatkan aku pada abg ram, i baca title nie dgn membayangkan abg ram bagi hadiah lembing kat isteri dia yang kebetulan nama pun dayang hehehehe….boleh tak gitu, unexpectlly juga bila tgk papadom remind me of Miasara RAMFC…..maybe dah lama mengabaikan ramians kat sana….Sori guys, sorilah pasal abaikan u allkan…walaupun dah janji before this to back to myself….anyway…

Aku xnak cerita pasal lembing nie, cause boleh katakan taraf dia lagi bawah dari drama melayu kat tv1 and seriously boring. Aku keluar aku rasanya suku kot of the stories line. So forget about it, bukan pasal filem melayu ke, tapi kalau nak bagi orang sokong silalah buat baik2 yea…dalam masa yang sama, rasa filem indo, lebih2 lagi before filem nie tayang,  ada trailler satu filem indo akan datang yang jadikan silat sebagai attraction…come on, kenapa org kita yang byk buat drama pasal silat2 nie…xda idea buat filem silat macam tue…..stop copy bollywood or hollywood style…cubalah buat style sendiri and terapkan elemen tempatan….stop juga tiru gaya japan, thai or korean….kalau nak capai tahapi macam mereka…kita kena buat style sendiri…..

Tapi xda semua filem Malaysia teruk, cuma tak suka thinking lepas batuk kat tangga nie….obvious menyampah….

Anyway papadom buat aku lega and gembira….memang patut filem ini diangkat sebagai filem terbaik Malaysia yang lepas. Mungkin elemen kekeluargaan dan masyarakat muhibbah adalah style Malaysia dan ia patut ditiru oleh pembikin filem Malaysia yang lain dengan style mereka tersendiri. Bukan tiru cerita yea…

Rasanya elemen kekeluargaan memang berjaya,,,,,Aziz M.Osman selalu guna elemen kekeluargaan sebelum hadirnya Arwah Yasmin Ahmad dalam industri filem lagi. Kalau tahu esok masih ada, pendek kata filem jins shamsuddin pun pasal keluarga juga.

Dalam papadom banyak scene buat kita ketawa dan balik masih ketawa lagi. Aku salute Norkhiriah yang melakonkan wataknya sebagai isteri afdlin yang dah mati dengan appearance yang sgt kelakar….it was really a fun movie and touching in term of family value….

Lakonan farid kamil lebih menarik berbanding lembing awang tue…byk juga dialog dalam filem yang best…contohnya…’confuse baik dan mcm bawang’…it was really kelakar tgk karakter que haidar dalam cerita nie…

Dialog double menaning, mcm kawan farid kamil suruh cuci belakang dia lepas main bole sebab tangan x sampai….macam siut jea…

Dialog yang menangis dan buat den teringat bapak den sendiri bila anak dia tanya sampai bila bapa dia nak sibuk hal dia and ambil pusing hal sendiri pulak. Guess what, ur father xkan berhenti even ur dah kahwin…trust me, memang xkan…

Klah apa2 pun korang tgk sendiri ka…..kalau ada juga teringin nak tengok lembing awang, pegilah beli buku dia…buku rasanya lebih baik…pada Abid yang nak buat filem berdasarkan buku Abg RAM….plz jangan jadikan filem2 tue macam filem si awang nie…i will bakar panggung tue tau….amaran keras…bukan i bakar pun…frodo ada tolong bakarkan kan….kan nain kan….

To all frenz, this how i spent my weekend…what about guys? next week cerita kenduri kahwin pulak….

5 comments:

  1. silat~~

    silat~~~~~

    silaaattttt~~~~~~~~

    *terbang2 tak jejak*

    ReplyDelete
  2. hahaha.. kak elle osh pun akan tolong bakarkan.. any way papadom superb.. pasni nak tunggu pisau cukur plak.. cam geik2 ni best kot. hahhaa i likeeee ..

    ReplyDelete
  3. Aku tak suka tonton filem Melayu kat panggung wayang. Tengok kat TV ok.

    ReplyDelete
  4. betul2..heharap brader Abidyg nak transfer kan karya abg RAM ke layar besar buat dengan bebetul dan power... err.. adakah Khabir bathia jadik pengarahnya ? ahaks

    ReplyDelete
  5. kak elle sblum aku balik langkawi aku sempat tgk pisau cukur((sebenarnya nak tgk inglorius basterd sbb xmasuk langkawi))..bestla jugak..tapi apapun aku salute la papadom..dlm2 sedey bley wat klakar...que haidar pon dpt watak jd mamat yg poyo2 sket kan..cume ending aku rasa mcm tergantung jer...
    ingat ptg ni nak tgk lembing awang pulang ke dayang,sbb aku dah beli novel 2..so kena la tgk...abg ram pon cakap dia teringin nak tgk sbb ada 99 org yg terkorban,mcm 9nyawa...

    ReplyDelete